May 8, 2017

Prin Țara lui Creangă

0
Prin Țara lui Creangă

M-am gândit cu câteva luni în urmă să vizitez o parte a țării noastre pe care nu am vizitat-o până acum și anume ,, Țara lui Creangă” sau „ Moldova de România” ( între noi fie vorba). Fiind în luna lui „ April” mă gândeam că voi avea diferite ținute vestimentare extrem de nonconformiste pe parcusul acestei excursii, însă cum bine știți luna aprilie s-a dovedit a fi luna ianuarie, așa că nu am avut de ales, am intrat în primul magazin H&M și am căutat o salopetă din denim negru, care să fie neutră să îmi țină de cald și să o pot integra într-o ținută cât mai casual deoarece aveam de parcurs mai mult de 700 de km din Timișoara. Am pornit din Timișoara înspre Brașov unde am poposit două zile, apoi ne-am făcut din nou bagajele și am luat-o la sănătoasa peste munți, traversând Carpații Moldo-Transilvăneni, unde am admirat mormanele de zăpadă de pe marginea drumului, iar apoi ne-am așezat la un mic popas cu ochii ațintiți spre Lacul Sânta Ana  (singurul lac vulcanic din România). Acesta este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, pe stânga râului Olt , în apropiere de stațiune Tușnad. Bineînțeles că nu am putut părăsi mirifica locație fără câteva poze, făcute la foc automat deoarece temperatura era extrem de scăzută, desi era soare. Ulterior, ne-am pornit din nou la drum spre casa lui Creangă din Humulești, trebuia să îmi îndeplinesc un vis din copilărie, să văd locurile unde au locuit ce doi mari clasici ai literaturii române și anume Creangă și Eminescu ( despre Eminescu am să vă povestesc într-un articol viitor, azi mă rezum la Creanga). Ajunsă în pragul casei sale de la Humulești, nu am descoperit o arhitectură impresionantă, însă am înțeles talentul său narativ. O casă care și-a păstrat autenticitatea în timp, însă cu totul diferită din punct de vedere al aspectului față de cum este descrisă în binecunoscutul roman autobiografic Amintiri din copilărie.  Interiorul casei este decorat cu diferite citate consacrate din romanul amintit mai sus. 

                    Lângă casa sa se găsește Parcul tematic „Ion Creangă”, un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă:[4] mătușa Mărioara, Smărăndița, Moș Chiorpec, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe etc..[5] Acesta este primul parc tematic despre opera unui scriitor construit în România.[1] ( informație preluată de pe wikipedia, pentru mai multe informații puteți accesa siteul). 

Trebuie să recunosc că nu am fost profund impresionată de aceste personaje, deoarece atunci când îi citeam poveștile, în imaginația mea aceste ființe himerice primeau cu totul o altă înfățișare. Astfel, rămân fidelă zicalei :„ cititul e mai sănătos ca filmul”. Atunci când citesc personajele sunt conturate de paleta mea plastică, fiziologică și comportamentală, în schimb dacă cineva pune în secenă anumite personaje, ele devin produsul unui regizor care le-a dat viață după bunul lui simț estetic.


 

#acasa la Creanga#Amintiri din copilărie#blogari romania#blogger#Carpații Moldo- Transilvăneni#Casa memorială a lui Ion Creangă#fashion#fashion bloger romania#fashion blogger#H&M#Humuești#Humulesti#inspiratinal oufit#inspiration#Ion Creangă#județul Harghita#lac vulcanic#lacul Sfânta Ana#literatura română#marii clasici#Moldova#oodt#Parcul tematic Ion Creangă#personajele lui Creanga#roman autobiografic#România#salopetă din denim#salopetăH&M#street fashion#ţinută vestimentară#travel#vacanta de primăvară#wikipedia
About theOana Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *