October 2, 2018

La pas prin Târgu-Mureș …

1
La pas prin Târgu-Mureș …

Un proverb internațional spune că timpul le rezolvă pe toate. Personal nu îmi place acestă frază, mi-aș dori ca toate problemele sau bucuriile să se rezolve acum, aici, nu în timp. Îmi doream de mult timp să vizitez orașul Târgu-Mureș, auzisem diferite povești despre frumusețea locului. Vara ce a trecut l-am vizitat și am rămas impresionată. Înainte de a vă povestii de ce am rămas la rândul meu impresionată de acest oraș, am decis să vă ofer câteva informații istorice despre el.

Situat în zona central-nordică a României, orașul are ca delimitare geografică râul Mureș și dealul Cornești. Târgu Mureș se învecinează cu comunele Sângeorgiu de MureșCristeștiLivezeniSântana de Mureș și Sâncraiu de Mureș. De-a lungul timpului a fost centrul cultural, industrial, economic și de educație al Ținutului Secuiesc. Târgu Mureș a fost reședința Scaunului MureșComitatului Mureș-Turda, apoi a Regiunii Mureș, a Regiunii Autonome Maghiare, a Regiunii Mureș-Autonome Maghiare iar în prezent este reședința județului Mureș. Împreună cu autoritățile a douăsprezece comune și orașe din jur, primăria participă la proiectul Zonei Metropolitane Târgu Mureș. Ca mărime, orașul este al șaisprezecelea din România și al șaselea din TransilvaniaAici trăiește cea mai mare comunitate maghiară urbană din România. Târgu mureș pare să fie un oraș mult mai multicultural ca alte orașe din țară, având în vedere argitectura orașului și diferitele serbări culturale care au loc în zonă.

Dintre obiectivele turistice ale orașului face parte Centrul, cu piața centrală, numită Piața Trandafirilor, unde se află nenumărate clădiri construite în stil barocneoclasicist și secesionist, cum ar fi Biserica Sfântul Ioan BotezătorulTurnul franciscanilorPalatul Culturii sau fosta primărie, care creează o atmosferă tipic perioadei dualiste. Zidurile cetății medievale sunt dovada istoriei îndelungate a orașului care a avut o putere politico-economică importantă în Principatul Transilvaniei. În interiorul Bisericii din Cetate au fost ținute nenumărate sinoduri protestante, 37 de adunări naționale, la care au participat personalități ca Ludovic I al UngarieiIoan de Hunedoara sau Ioan Sigismund Zápolya. Totodată aici a fost ales ca principe regent al Ungariei și principe al Transilvaniei Francisc Rákóczi al II-lea. În urmă cu trei ani au existat 3 scări pictate, care au facut petru puțin timp o legendă picturală stradală în Târgu-Mureș. Din păcate natura răzvrătită a anulat picturile relaizate de elevii Liceului de arte plastice din orașul omonim. Eu, însă am reușit să surprind frânturi din coloristica scării Rákóczi și Piatra de moară, unde am putut încă să descifrez numele marelui compozitir Eugen Enescu. 

În goana plimbării, prin arșița verii, m-am odihnit la poalele scării Rákóczi, într-un local, alcătuit sub aceeași formă tradițională. Am băut o limonadă și am plecat spre Parcul Eroilor, unde am văzut un apus pictat în culori de violet și roșu.

Am plecat fericită cu încă o dorință împlinită.

 

About theOana Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *