September 21, 2014

Fashion vs. Tradiție

3
Fashion vs. Tradiție

poza 3

 

     Fashion vs. tradiția mă duce cu gândul la personaje sătești prezentate de către Marin Preda, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu în cele mai frumoase romane ale literaturii române care tratează cu atâta dragoste istoria omului de la țară. Probabil că în acele timpuri toată populația satelor își purtau cu mare demnitate ia, brâul, cătrența, șupagul sau poalele, ițarii, laibărul iar identitatea vestimentară era tocmai această uniformizare a tradiției care le servea drept suport moral în societate.

        Indiferent de vârsta pe care o avea o femeie purta aceeași vestimentație din punct de vedere al croiului, singura diferență erau broderiile aflate pe ie sau poale în funcție de zona geografică în care conviețuiau acestea și bineînțeles coafura, deoarece femeile trecute de patruzeci de ani purtau pe cap un batic, iar domnișoarele își răsfățau părul cu ajutorul împletituri realizate cu tâlc.

       Costumul popular pe care l-am îmbrăcat reprezintă Banatul de munte și a fost țesut de mama bunici mele în anul 1938, iar în momentul în care l-am îmbrăcat m-am întors în timp, într-o perioadă în care timpul avea răbdare cu oamenii, iar româncele erau inocente și naturale.

       Se pare că în ziua de azi încă mari designeri vestimentari se mai inspiră și din folclor atunci când creează o nouă colecție vestimentară….se pare că: ….veșnicia s-a născut la țară.. DSC_0355=îpugfghj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *