May 24, 2017

Doină de jale, de dor și de umor…

2
Doină de jale, de dor și de umor…

Se spune că dragostea este acea „corolă de minuni a lumii” care îți oferă posibilitatea de a educa fără frică și tot ea este cea care te ajută să modelezi caractere și peste ani să te bucuri de personalitatea celor care ți-au spus cândva „doamna profesoară”.

A fost dragoste la prima vedere…cred…în primul rând pentru educație, iar în al doilea rând pentru ei, elevii mei din clasa a XII a SW, cei care m-au făcut să mă trezesc timp de trei ani la ora 6 dimineața și să zâmbesc, deoarece abia așteptam să-i văd, să  râd cu ei, să povestim despre noi, despre lume și nu în ultimul rând să dezbatem operele literare, într-un mod cu totul unic și original. DE CE? datorită personalității lor debordante, fără frică de exprimare, fără rețineri disciplinare, fără note mici, pur și simplu cu sufletul pe tavă, așa cum trebuie dezbătută și înțeleasă orice formă de artă literară. Am râs, am plâns, am învățat împreună că nimeni nu e perfect și că imperfecțiunea noastră ne face perfecți și diferiți, spiritul creativ și inteligența aprigă ne ajută să îndeplinim finalitățile educației, nu doar învățarea pe de rost a unor comentarii literare. Nu dictatul sau scrisul pănă la refuz pe tablă și în caiete ne va ajuta să acumulăm informații, ci conversația, studiul și activitatea individuală!!!! Toate aceste aspecte le-am învățat alături de ei. Totul a fost o joacă intelectuală, unde toți am câștigat noi perspective pentru viitor.

Relația dintre incipitul și finalul romanului scris de noi sună cam așa…În toamna anului 2014 o profesoară nouă de limba și literatura română, cu un catalog în mână intră în clasă și declară: „ Bună ziua! Nu sunt colega voastră din clasa a XII a, sunt profesoara voastă de română și mă numesc Zăblău Oana” ….În iunie 2017, aceași profesoară declară: „ați fost un deliciu pentru mine!”

și tot eu….azi în data de 24 mai, la 30 de ani, conștientizez că cea mai mare realizare în viață este să ai impact asupra oamenilor pe care îi întâlnești, să rămâi în poza unei amintiri înrămate veșnic. E cel mai frumos sentiment să știi că ești apreciat pentru ceea ce oferi…

Mă simt onorată că v-am cunoscut, iar în lumea asta largă în care veți pătrunde  vă propun să aveți impact în tot ceea ce faceți…

 

 

și nu uitați „ sunteți mai importanți ca Zidul Chinezesc, pentru că existența voastră pe acest pământ e unică!”

 

 

Cu mult drag, prietena voastră Oana…..

 

#educație#elevii#liceu#limba si literatura romana#literatură#literatura română#profă#profesoară
About theOana Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *