July 29, 2017

De citit în vacanță!!!!!!!!!!!!!

2
De citit în vacanță!!!!!!!!!!!!!

Agnes Martin- Lugand, una dintre scriitoarele contemporane preferată de mine. Scrie cu mult charm, cu dragoste și fiecare pagină citită îmi confirmă faptul că este extrem de talentată. În cele trei romane pe care le-am citit, am impresia că se mărturisește, că sunt scrise sub formă unui jurnal, ne lasă să privim limpede întâmplările ca și cum am asista la un spectacol de teatru, care se desfășoară foarte aproape de noi. Din spatele cortinei A.M. Lugand mânuiește cu tact fiecare personaj și ne prezintă cu ajutorul lor scenariu vieții de zi cu zi. În iarna anului trecut am făcut o plimbare prin Carturesti și am dat peste o carte pe nume Oamenii fericiți citesc și beau cafea ( cât adevăr, m-am gândit). Am cumpărat-o, am citit-o fără să fac pauză pentru a clipi, doar la romanele lui Cărtărescu puteam să stau nemâncată până le termim, dar uite că și această autoare m-a făcut să nu respir în timpul lecturii.  A urmat apoi Viața e ușoară,nu-ți face griji, continuarea primului roman, iar de curând am terminat de citit Îmi pare rău, sunt așteptată.

Mi s-a părut firesc să scriu despre aceste romane, deoarece mi-au tăiat respirația și mi-au trezit emoții, pe care filmele nu reușesc să o facă. Alături de tema dragostei, a familiei și a prieteniei, Agnes pictează cu ajutorul descrierilor  peisaje pitorești din Provance, Dublin, Irlanda de-a lungul Atlanticului și infinita frumusețe a Pariuslui. În timp ce citești călătorești alături de ea prin cele mai frumoase locuri. Fiecare pagină aduce o nouă surpriză, personajele acționează contrar așteptărilor. Vocile se întrepătrund, uneori conștiința unui protagonist este adusă în prim plan și crezi că datorită acelei voci vei descoperi singur finalul, însă nu e așa, fără să observi intervine o altă voce care îți oferă o perspectivă inversă a evenimentelor. Limbajul uzual și cel metaforic este plăcut oricărui cititor, povestea pare digerabilă, trăită în cele mai mici detalii. Imaginația ta nu se mai poate opri și totul prinde culoare în jurul tau și parcă tu ești cel care hoinărește prin lumea arhitecturală descrisă și respiri și simți același aer ca cel al protagoniștilor.

În prima noapte în semn de bun venit, natura s-a dezlănțuit. Vântul bătea, ploaia lovea în ferestre, acoperișul scârțâia. Împosibil să dorm în ciuda oboselii”

Am închis ochii legănată de vuietul valurilor care se spărgeau la câțiva metri de mine. Vântul îmi biciuia pielea și mă făcea să lăcrimez, plămânii mi se umpleau de oxigen iodat

Timpul s-a scurs prea repede, mult prea repede, într-o liniște apăsătoare, viața și geografia îmi vor răpi ce iubeam”

 „…eram în Lourmarin, într-un weekend prelungit, am urcat direct în noua mea cameră și m-am tolănit fericită pe parchetul gol, pe care îl alesesem într-o nuanță deschisă. După aceea am deschis fereastra ca să aerisesc și să alung mirosul de zugrăveală proaspătă și m-am rezemat în coate să admir priveliștea.”

#Agnes Martin Lugand#Atlantic#autoare#best sellers#Carturesti#de citit#de cititi in vacanta#Dublin#fericire#Franta#Imi pare rau sunt asteptat#Irlanda#literatură#literatura frantuzeasca#litereature#naratiune#narator#Oamenii fericiti citesc si beau cafea#Paris#pasiune pentru literatura#povestire#PROVANCE#recenzie#romane#romane contemporane#titlu#Viata e susoara nu-ti face griji#vocile naratorilor
About theOana Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *