January 8, 2018

Cum să fii fată?!

1
Cum să fii fată?!

Trebuie să citim ca să știm cum să fim fete???? Mi s-a părut ciudat să văd un astfel de titlu. Puțin ironic din punctul meu de vedere, dar, am zis hai să încerc. Este o carte scrisă de nouã autoare printre care Ioana Chicet, Adela Dan și Dana Săvuică. Citind-o m-au trecut tot felul de gânduri de amintiri. Mi s-a confirmat faptul că suntem atât de asemănătoare  și uneori atâta de diferite, însă mereu cineva ne-a învățat cum să ne comportăm ca niște fete, domnișoare, femei, soții și mame. Despre feminitate am auzit prima oară de la bunica, care în termeni populari se exprima cam așa : „ trebuie să știi lucruri femeiești, să coși, să croșetezi și mai ales să tricotezi”. Pe lângă toate aceste treburi femeiești enumerate m-a învățat să mă împletesc singură în mii de feluri. Eram prea mică ca să înțeleg tot ce mi se spunea, dar ascultam cu atenție și le imitam pe toate femeile din familia mea cu multă plăcere. La vârsta de 19 ani, în timpul facultății, prietena mea Ene Luisa îmi spunea că îi place de mine pentru că sunt fashion și feministă. La început mi s-a părut ciudat. Fashion eram de când mă știu, dar feministă??? În liceu mă comportam ca un băiat adevărat, mă trezisem într-o clasă cu 25 de fete, în mijlocul cărora dădeam cu pumnul în masă, îmi susțineam punctul de vedere, diriginta spunea că am o gură cât o șură și că sunt cea mai rea din clasă, nu conta pentru mine, aveam și am o personalitate puternică. Iar pentru Luisa eram feministă, nu puteam să mă identific cu această denumire, ci mai mult cu vorblele bunicii: fii bărbtă!!!

Acum citind cartea aceasta mi-am dat seama că a fi bărbată este egal cu a fi feministă, independentă, liberă…

Cam așa sunt fetele: „am farfuri colorate pe care le umplu cu brioșe

nu îmi place să mă piaptăn, vorbesc neîntrebată, fac pe deșteapta

când plâng fac mult zgomot, mă supăr din senin și rămn supărată multă vreme și apoi uit de ce m-am supărat”

„ Mult timp am fost ferm convinsă că feminismul e lucrătura unui consiliu mondial al bărbaților.  Când femeile au cerut de bună voie și nesilite de nimeni să-și schimbe roata la mașină, să se lupte singure cu geamantanele de douăzeci de kile să-și mute singure mobila prin casă, pentru a zugrăvi pereții tot singure, bărbații din toate colțurile s-au lungit pe canapea, contemplând cu zâmbetul pe buze istețimea noastră, puțin uimiți de ce se întâmplă”

Vă doresc lectură plăcută!!!!/https://edituraunivers.ro/produs/cum-e-sa-fii-fata/

#Adela Dan#Andra Nistor#autoare#autori#autorii#books#cărți#Cristina Andone#cum să fii fata#Dana Săvuică#domnișoare#editura univers#femeie#feminintate#feminism#girls books#Ioana Chicet-Macoveiciuc#Melinda de Ross#Miruna Ioani#Raluca Feher#romanian books#univers#Victoria Serman
About theOana Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *